Begin 2020 ontwikkelden Sensei Ruud van Buren en Sensei Patricia Lahuis een martial art die ze Genkishin Karate hebben genoemd. Martial arts bestaan al veel langer en komen vermoedelijk oorspronkelijk uit India waarin men vechtkunst combineerde met o.a. de kruidenleer. 

Om weer verbinding te vinden met deze uitgebreide vorm van martial arts hebben Ruud en Patricia in 2020 besloten om een nieuwe weg in te slaan en dat paste prima in deze tijd van bezinning. Zij zijn opgeleid als karate Sensei, kruidengeneeskundige, Ayurvedisch therapeut, acupressurist en lifecoach. Zij hebben hun kennis daarover samen gebundeld met hun kennis over de traditionele vechtkunsten.
 
De karate technieken zijn hetzelfde gebleven maar ze hebben de stijl uitgebreid met de eeuwenoude bubishi technieken, kobudo èn kruidenleer. 
 

Genkishin is een holistische martial art. 
Genkishin Karate wordt enkel buiten in de natuur beoefend. 
Genkishin karate heeft een eigen Dojo etiquette en Graduatie Systeem. 

Genki betekent levendig, vol geest, energiek, krachtig, vitaal, spirit, gezond, fit, de basisenergie van het universum dat door alles stroomt.
Shin betekent hart. 
Genkishin spreek je uit als 'kenkisjin'. 
 
Genkishin = karate, kruidenleer, meditatie, bubishi, kobudo en Oosterse filosofie.
 
 

Shizenbudo

Shizenbudo in Vaassen geeft les volgens de Genkishin karate stijl. Shizenbudo is eind 2021 opgericht door Sensei Mariska Hoogenboom om ook in de omgeving van Vaassen kinderen, jongeren en volwassen te stimuleren meer de natuur in te gaan en buiten te werken aan je conditie en gezondheid en de verbinding met de natuur terug te vinden.

Shizen betekent natuurlijk, of natuur.

Budo bestaat eigenlijk uit twee woorden bu, wat krijger of gevecht betekent, en do, wat weg of pad betekent. Samen met shizen wordt dit: het natuurlijke pad van de krijger.

Omdat we alleen buiten trainen, in alle weersomstandigheden, behalve bij onweer, kun je je verbinden met de natuur. Je leert niet alleen karate, maar ook over de natuur en hoe de natuur je kan helpen om sterk en gezond te worden of te blijven. Bij Shizenbudo kan iedereen, jong en oud komen trainen. Een coronatoegangsbewijs heb je niet nodig bij ons.

Sensei Mariska is opgeleid in de Kyokushin karate stijl (2de dan) en volgt een opleiding kruidenleer en wildplukken bij Genkishin karate.